דילוג לתוכן

עלייה חדה במקרי בליעת סוללות בקרב ילדים

דיווח מבית חולים סבן לילדים בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי מקבוצת כללית
עלייה חדה במקרי בליעת סוללות בקרב ילדים

בליעת סוללות בקרב ילדים היא תופעה מוכרת, בעיקר בגיל הרך, הדורשת התייחסות רפואית מידית. לרוב מדובר בסוללות כפתור קטנות, המצויות במכשירים רבים בסביבה הביתית כמו צעצועים, שלטים, מפתחות רכב ועוד. סוללה שנתקעת באזור הוושט מעל 20 דקות גורמת לתגובה כימית מהירה ולפגיעה ברקמות תוך זמן קצר. החומר הכימי שבסוללה חודר לרקמות ועלול להמשיך להתפשט במשך שבועות לעבר כלי הדם הסמוכים גם למעלה מחודש לאחר הוצאתה – תהליך שעשוי לגרום לנזק ממושך ואף לדימום מסכן חיים.
 
לעיתים הסוללה נבלעת מבלי שניתן להבחין בכך, ולכן במקרים רבים ההורים מגלים על המקרה רק עם הופעת תסמינים כמו כאב גרון, הקאה, ריור מוגבר או סירוב לאכול. בנוסף, הורים רבים שמגלים על המקרה סבורים שהסוללה תצא מהגוף באופן טבעי, מה שמוביל לעיכוב משמעותי בטיפול.
 
כך למשל, במקרה החמור ביותר מבין האחרונים, בן כשנתיים הובהל לחדר ההלם במחלקה לרפואה דחופה ילדים כשלושה ימים לאחר שבלע סוללה. הוא נזקק לפעולת חירום בחדר ניתוח ובשלב זה טרם ברורה מידת הנזק, שעשוי להיות בלתי הפיך. במקרה אחר, בת 7 הובהלה למיון כשעה וחצי לאחר הבליעה, אך הנזק לוושט כבר נגרם. היא מאושפזת לאחר שהחומר הכימי החל להתפשט לעבר כלי הדם הסמוכים, באופן שעלול לגרום לדימום פנימי, וייתכן שתזדקק לניתוח.
 
הטיפול במקרי בליעת סוללות בילדים מתבצע בשיתוף פעולה בין מחלקות שונות בבית חולים סבן לילדים בסורוקה, במרכזן צוותי אף-אוזן-גרון וגסטרואנטרולוגיה, המיומנים באבחון ובשליפת גופים זרים ממערכת העיכול באמצעים אנדוסקופיים מתקדמים. לרוב, ההתערבות נעשית דרך הוושט בהרדמה מלאה ולעיתים אף מחייבת אשפוז והמשך טיפול. בבית החולים מדגישים כי אבחון מהיר והגעה מידית לטיפול עשויים לשפר את סיכויי ההחלמה, אך עדיין קיימת סבירות גבוהה לנזק – מכיוון שפרק זמן קצר של 20 דקות עלול להספיק להתחלת תהליך של קורוזיה חמורה ברקמות.
 
מאחר שבליעת סוללה עלולה להתרחש ״בשקט״ וללא סימני מצוקה ברורים, חשוב להכיר את האפשרות, לגלות ערנות לכל שינוי בהתנהגות הילד/ה ולפנות לבדיקה רפואית מידית עם כל חשש לבליעת גוף זר. לצד זאת, כדאי לבצע פעולות פשוטות שיכולות לצמצם את הסיכון: לוודא שהסוללות במכשירים הביתיים מוגנות בתוך תא סגור ותקין, לוודא שמכסה הסוללה מוברג כראוי, ובכלל להרחיק סוללות חדשות או משומשות מהישג ידם של ילדים.
 
ד"ר גלינה לינג, מומחית בגסטרואנטרולוגיה בבית חולים סבן לילדים בסורוקה: "בליעת סוללה עשויה להיראות תקרית תמימה, אבל היא מסכנת חיים. הסוללה עלולה לגרום לכוויה כימית עמוקה, לפגיעה קשה בוושט ולנזקים נוספים גם לאחר שהוצאה. אנחנו מטפלים במקרים שבהם עיכוב בהגעה לטיפול גרם לסיבוכים חמורים. חשוב שכל הורה ידע: אם יש חשש, פנו לבדיקה רפואית מידית ללא כל דיחוי. ערנות בשילוב טיפול רפואי מהיר יכולים להציל חיים".
 
בתמונה המצ"ב: הדמיה של ילד לאחר שבלע סוללה
דוברות סורוקה

יצירת קשר